- De gemeenten Oudewater en Woerden voerden eind 2022 een inkomenstoets in voor de gesubsidieerde huishoudelijke hulp voor hogere inkomens, omdat er te veel aanvragen werden gedaan.
- Maar de inkomenstoets werd door de rechter als onwettig verklaard en daarom wordt er nu gekeken naar het intrekken van de regeling, zo meldt Binnenlands Bestuur.
- De rechter oordeelt dat er in de huidige wetgeving geen ruimte is om de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp te laten afhangen van financiële draagkracht.
De gemeenten Oudewater en Woerden voerden eind 2022 een inkomenstoets voor de gesubsidieerde huishoudelijke hulp in, omdat er te veel aanvragen werden gedaan, waaronder ook door flink wat vermogende mensen. De inkomenstoets moest dit beperken, want de eigen bijdrage zou er alleen moeten zijn voor mensen die anders huishoudelijke hulp niet kunnen betalen.
Maar de inkomenstoets werd door de rechter als onwettig verklaard. De gemeenten willen bewoners die de huishoudelijke hulp wel zelf kunnen betalen, voorlopig vragen om op vrijwillige basis een eigen bijdrage te leveren, schrijft Binnenlands Bestuur.
Er zijn meerdere gemeenten die hebben geprobeerd een inkomenstoets in te voeren, maar de rechter heeft telkens bepaald dat dit niet mag. Op landelijk niveau wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning naar verwachting in 2025 aangepast. Er komt dan een eigen bijdrage voor hogere inkomens.